- Josef
- 10. februar 2024
- 21:00
Gjennom høsten og vinteren har bispedømmet jobbet med å få kunnskap om alvorlighetsgraden til skadene på kirkebygget etter ekstremværet Hans. Vi fikk en tilstandsvurdering av byggteknisk rådgiver, som etter en helhetsvurdering konkluderte at alle de nødvendige utbedringene tilsier at vi burde vurdere å oppføre et nytt kirkebygg. For å vite mer sikkert om bygningens bæreevne, ble det også bestilt rådgivende ingeniør bygg som avga rapport om konstruksjonssikkerhet. Hovedutfordringen fra dem er at «årsaken til setningsskadene må utbedres før bæresystemet kan rettes opp og skadene utbedres». De peker på at fundamenteringen må avklares med geoteknikker. Det geotekniske notatet vi fikk var enda mer nedslående. Under befaring var det mye snø og sprengkulde, men basert på grunnprøver i nærområde vet vi at kirken bare står på sand, finsilt og leire. Med mye vann i grunnen, vil finstoff vaskes inn i grunnen og forårsake bevegelse.
«I dagene rundt 26-28.08.2023 kom det ca 65mm regn pr døgn. Grunnmassene var da mer eller mindre mettet fra før, for så å bli tilført veldig mye vann ovenfra. Flommen hadde på dette tidspunktet gått en del ned, slik at mye av mottrykket fra elva var borte. Poretrykkpotensialet var dermed høyt, og forårsaket utvasking av finstoff via sandlagene i grunnmassene, mens selve skråningen ble erodert som følge av mye overflatevann med høy fart.»
For å sikre bygget må man utbedre drenering slik at overvann trygt kan passere ned til elva, masseutskifte de 2 øverste meterne av grunnmassen og støpe nytt fundament for å få tilstrekkelig bærende areal. Det er i beste fall svært utfordrende og i realiteten ikke er forsvarlig. Anbefalingen ble dermed å enten rive kirken og bygge ny, eller selge tomten og bygge et annet sted.
Da det ble brakt på det rene at konstruksjonen ikke tåler veldig mye mer setninger før skadene blir svært alvorlige, kom spørsmålet om det i det hele tatt er trygt å bruke kirken.
Fredag 9. februar møttes OKBs eiendomssjef, økonom og økonomileder med RIB og geotekniker som har skrevet rapportene, for felles gjennomgang og befaring i Hønefoss. Da kom det også tydeligere frem hvor lite som holder veggene sammen, at sprekkene representerer skjærbrudd, og en reel risiko for plutselig kollaps. Det ble besluttet å sette i gang utredning av flere sikringstiltak, og at kirken inntil videre bør stenges.
21. februar kom den siste spikeren i kisten: bygningsingeniørene vil ikke anbefale å bruke ressurser på å sikre bygget. Kjerneprøvene i betongdekket viser svært porøse og svake betongmaterialer, og armeringen er av gammel type uten god forankring. Et evt forsøk på å understøtte veggene med peler til grunnfjell er bare mulig på den ene siden. Det vil gi en falsk trygghet og i verste fall gjøre det verre om kjellersiden fortsetter å bevege seg, og føre til nye vridninger og sprekker. Fagpersonenene opprettholder anbefalingen om å ikke oppholde seg i eller rundt kirkebygget.
Nå starter arbeidet med å planlegge en ny kirke på samme tomt, eller vurdere andre alternativer.
Det ble først organisert en foreløpig pastoral løsning for søndagsmesser i Haug kirke, men i den stille uke flytter vi til Metodistkirken i sentrum. Følg med på siden med messeprogram og Facebook for oppdateringer.