Kan vi starte med karitativt arbeid?

Den katolske kirke har lang tradisjon for å arbeide i nestekjærlighetens tjeneste. I sitt virke var Jesus hele tiden på farten for å gjøre godt mot stadig nye mennesker, han forkynte Guds rike og viste medlidenhet med de fattige, plagede og nødlidende. Og han vil at vi som følger ham skal gjøre det samme:

«Som jeg har elsket dere, skal dere elske hverandre.
Ved dette skal alle forstå at dere er mine disipler:
at dere har kjærlighet til hverandre» (Joh 13,34-35).

I apostlenes gjerninger ser vi at fellesskapet rundt læren, brødbrytelsen og å dele med de som trenger det hang sammen (Apg 2,42-47). Det er også en sammenheng mellom at de var godt likt i hele folket, og at Gud «hver dag la til nye som lot seg frelse». Kirken setter etter hvert også i gang et særskilt diakonalt arbeid (Apg 6) og har siden vært essensiell for utviklingen av et solidarisk samfunn.

Du kan hjelpe andre mennesker i vårt nærmiljø

I velferdssamfunnet er det en fare for at den enkelte ikke ser sitt ansvar for sin neste, men tenker at de blir tatt vare på av det offentlige. Men NAV klarer ikke å hjelpe alle som trenger det. Til jul var det hele 700 mennesker som fikk hjelp av Frelsesarmeen her i Hønefoss. De har nå måttet sette på nødbremsene for at utdelingene skal gå fredelig for seg. Med andre ord er det nød nok til alle som vil hjelpe.

p. Josef i samtale med kapteinene Helge og Bodil Østergreen denne uken

Hva med oss i St. Teresia? Hvordan kan vi bidra, både som et uttrykk for vår tro og gjøre en positiv forskjell i lokalmiljøet? I første omgang vil jeg prøve kartlegge hva vi har av frivillige. Registrer at du vil bidra, så ser vi hva vi klarer å starte opp.

I Trondheim har de også hatt de "klassiske" tjenestene som norsk kurs, arbeidsveiledning og livsmestringskurs.
Caritas Trondheim har gjort en stor innsats med matutdeling
Første Caritas ressurssenter åpnet i Oslo og har spesialisert seg på informasjon til innvandrere.

Caritas Hønefoss?

Det er mange menigheter i landet som har startet opp lokale Caritas grupper. Det største ressurssenteret er i Oslo, hvor de for flere år siden startet med informasjon og veiledning til arbeidsinnvandrere, hjelp til jobbsøking og en rekke kurs innen norsk, data og annen kompetanseheving. Lignende tilbud har også kommet i de andre storbyene. Det har også blitt en «katolsk nisje» å drive Au Pair senter, men det er jeg usikker på om vi trenger i Hønefoss. I Trondheim har lokale Caritas i samarbeid med Frivillighetssentralet drevet matutdeling. Mange steder har de vært viktige for menighetens medlemmer: besøke syke, arrangere sosiale sammenkomster og sende julekort til eldre. Jeg vet det i vår menighet allerede er mange som hjelper med å kjøre hverandre til messe, men kanskje det kan organiseres bedre og nå ut til flere? Endre eksempler er å hjelpe barnefamilier med utstyr og hjelpe innvandrere med øvelseskjøring. 

Jeg er overbevist om at en engasjert gruppe vil se hva som er de lokale behov og våre muligheter til å bidre. Om vi har en ressursperson som evner å skaffe prosjektmidler, kan det til og med være aktuelt å ansette vedkommende i en lønnet stilling. Ikke minst tror jeg kjelleren i VMS bygget (med egen inngang ut mot parkeringsplassen) hadde egnet seg til Caritas Ressurssenter, om noen vil fylle det mennesker og innhold. 

De syv legemlige barmhjertighetsgjerninger

  1. Gi mat til de sultne.
  2. Gi drikke til de tørste.
  3. Gi klær til de nakne.
  4. Gi husly til de husløse.
  5. Besøke de syke.
  6. Besøke dem som er i fengsel.
  7. Begrave de døde.

De syv åndelige barmhjertighetsgjerninger

  1. Gi råd til de tvilende.
  2. Undervise de u­vitende.
  3. Rettlede syndere.
  4. Trøste de sorgfulle.
  5. Tilgi fornærmelser.
  6. Bære urett tålmodig.
  7. Be for levende og døde.
Share

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

go top